Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΒΗΜΑ 8ο
Αναζητήστε ανθοπωλείο για τον ανθοστολισμό της εκκλησίας και της δεξίωσής σας.




     Για την επιλογή του "κατάλληλου" ανθοπωλείου δεν έχω να σας πω και πολλά γιατί εμείς πήγαμε συστημένοι. Ένα συγγενικό μας ζευγάρι μάς πρότεινε πολύ θερμά την κοπέλα που ανέλαβε το στολισμό του γάμου τους, τόσο που την εμπιστευτήκαμε με κλειστά τα μάτια. Και, ευτυχώς, μας δικαίωσε.

     Το σημαντικό είναι, ο επαγγελματίας που θα αναλάβει τον ανθοστολισμό σας, να είναι οργανωμένος, γρήγορος και αποτελεσματικός. Να μεταφέρει γρήγορα το στολισμό από την εκκλησία στη δεξίωση, πριν φτάσουν οι καλεσμένοι, να έχει γούστο και ωραίες προτάσεις, να είναι γνώστης της δουλειάς (αυτό φαίνεται στο πρώτο ραντεβού μαζί τους) και να είναι συνεργάσιμος!

     Ένας καλός επαγγελματίας ανθοστολισμού θα ακούσει τις ιδέες σας, θα εμπνευστεί και θα σας προτείνει τρόπους να τις υλοποιήσετε. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μαζί τα καταλληλότερα λουλούδια, που θα συμπληρώνουν το στυλ σας και θα ταιριάζουν στο budget σας!

     Αρχικά, κλείστε τους την ημερομηνία και, έπειτα, σκεφτείτε πώς επιθυμείτε να είναι ο στολισμός σας.

     
     Έχετε να σκεφτείτε τα εξής:

- στολισμός στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας (σκαλιά, προαύλιο, κλπ)

- στολισμός μέσα στον ιερό ναό (λαμπάδες, στασίδια κλπ)
- νυφική ανθοδέσμη (ή δυο ανθοδέσμες, αν πρόκειται να πετάξετε τη μια)
- στολισμός χώρου δεξίωσης
- στολισμός τραπεζιού ευχών
- στολισμός σπιτιού νύφης
- στολισμός νυφικού αυτοκινήτου
- άνθη στα μαλλιά της νύφης + στεφανάκια για τα παρανυφάκια (ή βραχιόλια με ανθάκια) 
- στολισμός του δίσκου με τα στέφανα (+ καράφας + ποτηριού)

Και προσέξτε, όλα αυτά να ταιριάζουν μεταξύ τους, να έχουν μια "κοινή γραμμή". Και βέβαια, να έχετε μια ιδέα για το στυλ του γάμου και του νυφικού (π.χ. κλασσικό, ρετρό, μοντέρνο, φθινοπωρινό κλπ). Ο επαγγελματίας του ανθοστολισμού θα σας βοηθήσει στο να δέσετε όλα αυτά μεταξύ τους.

Στο πρώτο (ή στο δεύτερο) ραντεβού με το ανθοπωλείο καλό θα είναι:



1. να έχετε μια φωτογραφία του ιερού ναού που θα πρέπει να στολίσει (αν παντρεύεστε σε κάποια "γνωστή" εκκλησία, λογικά θα την ξέρει ο ανθοπώλης, εδώ θα φανεί και πόσο έμπειρος είναι ;-) )

2. να έχετε κάποιες φωτογραφίες (κομμένες από περιοδικά γάμου ή σε στικάκι, από το ίντερνετ), για να καταλάβει περίπου ο επαγγελματίας πώς θέλετε να είναι η νυφική ανθοδέσμη, ο στολισμός της εκκλησίας, των τραπεζιών κλπ.



Παρακάτω, σας προτείνω ιδέες, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα και τα γούστα των κοντινών μου προσώπων, που συμβουλεύτηκα (και τους ευχαριστώ!). Αν κάποια ιδέα σας αρέσει, εσείς δεν έχετε παρά να την αποθηκεύσετε σε ένα στικάκι και να την πάτε κατευθείαν στον ανθοπώλη σας. Εκείνος ξέρει πώς θα σας τη φτιάξει!


Α)  Νυφική ανθοδέσμη (είδη):


1. Ανθοδέσμη "μπουκετάκι": στρογγυλή και μικρή, μπορεί εύκολα να κρατηθεί με το ένα χέρι. Υπάρχουν 2 τέτοια είδη: α)   χαλαρή, όχι σφιχτά δεμένη  και

β) σφιχτοδεμένη και ενισχυμένη με σύρμα (τα κοτσάνια αφαιρούνται και αντικαθίστανται με ειδικό σύρμα ανθοδετικής), ελαφρύτερη και με εύκολη λαβή.


Και στα 2 είδη, τα κοτσάνια τυλίγονται με μια όμορφη κορδέλα από μετάξι, βελούδο ή οργάντζα και με καρφίτσες με πέρλες. 




2. Μικρή ανθοδέσμη, μπουκέτο

Μικρή στρογγυλή δεσμίδα από άνθη και χόρτα, που περιέχει πολύ πράσινο, δεμένη σε μεταλλική ή γυάλινη κωνική λαβή βικτωριανού στυλ.
Έχει επανέλθει στη μόδα, με την προσθήκη κορδέλας από οργάντζα ή μετάξι.



Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε αυτή τη σελίδα.



Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΒΗΜΑ 7ο: 
Αναζητήστε φωτογράφο και βιντεολήπτη

Λένε ότι το πιο σημαντικό "έξοδο" σε ένα γάμο είναι αυτό που θα πάει στο φωτογράφο και στο βιντεολήπτη. Όπως πολύ σωστά λέει και ο καλός μου, "οι φωτογραφίες του γάμου μας είναι το μόνο έξοδο που πραγματικά κάνουμε για μας", το μόνο που τελικά θα μας μείνει και θα ζωντανεύει τις αναμνήσεις μας και θα χαιρόμαστε να ξεφυλλίζουμε μετά από χρόνια, και που θα θέλαμε να μείνει στα παιδιά μας σαν ένα πολύτιμο (και συγκινητικό) ντοκουμέντο της οικογενειακής τους ιστορίας.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, έναν πολύ καλό φωτογράφο και έναν πολύ καλό βιντεολήπτη.

Η συμβουλή μου:

1. Ξεφυλλίστε τα άλμπουμ (και ζητήστε να δείτε τα βίντεο) φιλικών ή συγγενικών ζευγαριών που παντρεύτηκαν πρόσφατα (τα τελευταία 5-7 χρόνια). Αν δείτε κάποια δουλειά που σας αρέσει, ζητήστε το τηλέφωνο του επαγγελματία και κλείστε ένα ραντεβού για πληροφορίες.
2. Κάνετε μια έρευνα στο ίντερνετ (υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες φωτογράφων, όρεξη να έχετε και χρόνο....), δείτε το στυλ των φωτογραφιών τους και τα κλιπακια τους και επιλέξτε να επικοινωνήσετε με εκείνους που είναι πιο κοντά στο στυλ σας.
3. Στα ραντεβού μην ξεχάσετε να ρωτήσετε:
- αν σας δίνουν τις φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή (σε υψηλή ανάλυση)
- πόσο χρόνο "κάθονται" στη δεξίωση
- ζητήστε να δείτε όσο γίνεται περισσότερες φωτογραφίες τους
- ζητήστε να δείτε απόσπασμα από ένα πραγματικό βίντεο (όχι κλιπάκι)
- ζητήστε να δείτε ένα άλμπουμ που έχουν φτιάξει

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

BHMA 6o: 
Κλείστε το χώρο δεξίωσης (με προκαταβολή, εφόσον σας ζητηθεί)






   Η εκκλησία κλείστηκε, ήρθε η ώρα να "κατοχυρώσετε" και το χώρο που επιλέξατε για τη δεξίωση.
    Αυτό συνήθως γίνεται με την υπογραφή ενός "πρόχειρου" συμβολαίου και τη ... "φαρμακερή" ώρα της πληρωμής της προκαταβολής που θα σας ζητηθεί (το πρώτο σας μεγάλο έξοδο..:-S, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί θα σας φύγει ένα μεγάαλο άγχος!)
   Η προκαταβολή που θα σας ζητηθεί, ποικίλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη χώρου. Μπορεί να ζητάει το 10% του ολικού ποσού, μπορεί και το 30%. Μπορεί να σας πει "θέλω 500 Ευρώ", κάποιοι ζητάνε και 3.000! Κάντε ένα παζάρι, μπορεί και να σας τη μειώσουν.

Η συμβουλή μου:

- Προσέξτε έναν προς έναν τους όρους του συμβολαίου που πρόκειται να υπογράψετε. Πάρτε το χρόνο σας να το αλλάξετε, όπου κρίνετε απαραίτητο. Το συμβόλαιο (παρόλο που είναι "πρόχειρο"), δεν παύει να είναι συμβόλαιο: μια νομική πράξη που σας δεσμεύει, και εσάς και την άλλη μεριά. Αν, π.χ. στο συμβόλαιο αναγράφεται ένα ενδεικτικό μενού (π.χ. το μενού "2" και η τιμή του), θα σας συμβούλευα να ζητήσετε μια ημέρα προθεσμία για να αλλάξετε το μενού, να το φτιάξετε όπως επιθυμείτε, να ζητήσετε να σας το κοστολογήσουν και, βάσει αυτού, να τροποποιήσουν το συμβόλαιο. Αφού βεβαιωθείτε ότι όλα όσα σας έχουν πει προφορικά αναγράφονται στο συμφωνητικό και είναι καθόλα(!) εντάξει, υπογράψτε το. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας το στείλουν υπογεγραμμένο και από τους ίδιους (!), πριν δώσετε την προκαταβολή.
- Αν υπάρχει όρος στο συμβόλαιο για εξόφληση του ολικού ποσού πριν την τέλεση της δεξίωσης, καλό είναι να κάνετε μια τροποποίηση... Ζητήστε να σας αφήσουν ένα μικρό ποσό (της τάξης του 10-20%), για εξόφληση ΜΕΤΑ τη δεξίωση (την επόμενη μέρα).
- Το συμβόλαιο θα αναφέρει και τον ελάχιστο αριθμό των ατόμων που θα παρευρεθούν στο "γλέντι". Εσείς φροντίστε να αναφέρει τον ελάχιστο αριθμό ατόμων που σας απαιτούνται για να σας παραχωρηθεί ο χώρος (π.χ. αν το κέντρο απαιτεί μίνιμουμ 220 άτομα για να σας παραχωρηθεί, το συμβόλαιο θα γράφει "220 άτομα"). Κάποιοι χώροι αλλάζουν τις τιμές, ανάλογα με τον αριθμό ατόμων, για παράδειγμα: "αν έχεις 100-150 άτομα, η τιμή είναι 50 Ευρώ το κεφάλι, αν έχεις 150-250 άτομα, η τιμή κατεβαίνει στα 45 Ευρώ... κλπ". Σε αυτή την περίπτωση, αναγράψτε τον ελάχιστο αριθμό ατόμων της κατηγορίας που επιθυμείτε. Π.χ. αν υπολογίζετε ότι θα έχετε 180 άτομα, τότε είστε στη 2η κατηγορία, που έχει μίνιμουμ τα 150 άτομα, οπότε το συμφωνητικό θα γράφει "150 άτομα". Κανείς δε σας δεσμεύει να μη φέρετε παραπάνω άτομα, ίσα ίσα που τον ιδιοκτήτη τον συμφέρει. Μέχρι όμως να γίνει ο γάμος, μπορεί να βγούμε εκτός προυπολογισμού και να μην αντέξει η τσέπη μας 180 άτομα (είναι και ιδιαίτερα κρίσιμη περίδος, τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη), οπότε τουλάχιστον έτσι γλιτώνουμε 30 άτομα (30*45=1350 Ευρώ!!).
- Προτιμήστε να πληρώσετε την προκαταβολή στην τράπεζα, σε κάποιο αριθμό λογαριασμού που θα σας δώσουν με την επωνυμία της επιχείρησης ή το όνομα του ιδιοκτήτη, για να μπορεί να αποδειχθεί μέσω τραπέζης, η πληρωμή (το θεωρώ πιο ασφαλές). Αν πληρώσετε μέσω τραπέζης, μην παραλείψετε να ζητήσετε από τον υπάλληλο της τράπεζας να καταγράψει το όνομά σας και το λόγο της κατάθεσης: "προκαταβολή δεξίωσης γάμου".

*** Σημειώνω ότι οι τιμές και οι λεπτομέρειες που δίνω παραπάνω δεν σχετίζονται με κάποιον συγκεκριμένο χώρο, είναι απλά ενδεικτικές, ως παράδειγμα. Υπάρχουν πολύ οικονομικότερες επιλογές, όπως υπάρχουν και επιλογές που ... ξεφεύγουν αρκετά! Στο χέρι σας είναι να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς και να τη βρείτε την "πιο οικονομικά συμφέρουσα προσφορά", όπως λέει και ο καλός μου: αυτόν που θα σας δίνει όσο το δυνατόν περισσότερα, με τα λιγότερα δυνατά χρήματα!

πηγή φωτό: http://www.weddingreceptioncenterpieces.net/wedding-reception/best-wedding-reception-decorating-ideas


   Και ... τελειώσατε με το θέμα "χώρος δεξίωσης", είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα;;; :D

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

BHMA 5o: Κλείστε την εκκλησία



   Αφού διαπιστώσετε ότι ο χώρος δεξίωσης που έχετε επιλέξει, έχει διαθέσιμη την ημερομηνία και αφού την κλείσετε "με το λόγο" (πριν υπογράψετε και δώσετε προκαταβολή!), πρέπει να κλείσετε την εκκλησία. 
Πώς γίνεται αυτό;
Πηγαίνετε μια Κυριακή πρωί με τον καλό σας στη λειτουργία (ή προς το τέλος της) και βρίσκετε τον ιερέα. Τώρα... υπάρχουν 2 σενάρια:
α) Σας κλείνει την ημερομηνία (πρέπει να τον δείτε να τη σημειώνει στο ημερολόγιό του!) και την ώρα του μυστηρίου
β) Δεν σας την κλείνει με το πρόσχημα ότι είναι νωρίς ακόμα, δεν έχω ημερολόγιο του επόμενου έτους κλπ.
Λοιπόν, επειδή μου έτυχε η περίπτωση β, σας παραθέτω και τις λύσεις:
- Συνήθως οι μεγάλες εκκλησίες δεν κλείνουν τα μυστήρια πολύ νωρίτερα (εμείς είχαμε πάει 11 μήνες πριν), γιατί φοβούνται ακυρώσεις για διάφορους λόγους. Εσείς, όμως, δεν μπορείτε να περιμένετε πότε θα "εδεήσει" ο ιερέας, γιατί θα χάσετε την ημερομηνία στο κτήμα / χώρο δεξίωσης, που κλείνονται από νωρίς. Σας προτείνω να ξαναπάτε, με την ελπίδα ότι θα βρείτε κάποιον ιερέα με ... περισσότερη κατανόηση και εξηγήστε του την κατάσταση: "το και το... και οι χώροι κλείνονται νωρίς και, έχουμε αγχωθεί, πώς να δώσουμε προκαταβολή χωρίς να ξέρουμε αν μας δίνετε ημερομηνία...", ξέρετε εσείς. ;-) (και δεν είναι και ψέμματα εξάλλου, εμάς μας είχε αγχώσει πολύ αυτό το θέμα!)
- Θα σας πει ok, αλλά θέλω να μου φέρετε:
α) 2 πιστοποιητικά αγαμίας (ένα ο καθένας, από την ενορία του)
β) ένα παράβολο από την εφορία (μόνο ένα χρειάζεται, για το ζευγάρι)
γ) την εφημερίδα όπου ανακοινώνεται ο γάμος σας
και βέβαια
δ) τις ταυτότητές σας.
- Τώρα, αν τυχόν σας πει ότι δεν έχει ημερολόγιο του επόμενου έτους να σημειώσει το γάμο σας, κάντε του δώρο εσείς ένα ωραιότατο ημερολόγιο που θα έχετε μαζί σας στην τσάντα σας! Και έληξε το θέμα.




Α)  Πώς θα βρω σε ποια ενορία ανήκω;

   Πηγαίνετε στην πιο κοντινή -στο σπίτι σας- εκκλησία και ρωτάτε αν ανήκετε εκεί. Ο ιερέας θα ξέρει να σας πει, ανάλογα με τη διεύθυνσή του σπιτιού σας, σε ποια ενορία ανήκετε.


Β) Πώς βγάζω πιστοποιητικό αγαμίας;

Χρειάζεστε:
- 2 μάρτυρες (εγώ πήγα με τη μητέρα μου και μια γειτόνισσά μου)
- την αστυνομική σας ταυτότητα

1. Τηλεφωνήστε στην εκκλησία (ή, καλύτερα, περάστε από κει όταν θα έχει λειτουργία!), μιλήστε με τον ιερέα και κλείστε ένα ραντεβού για να σας βγάλει το πιστοποιητικό (είναι μια διαδικασία περίπου 20 λεπτών, και δύσκολα θα το κάνει χωρίς ραντεβού).
2. Στο ραντεβού θα πάτε με τους 2 μάρτυρες και με την αστυνομική σας ταυτότητα και ο ιερέας θα σας δώσει να συμπληρώσετε μια υπεύθυνη δήλωση (όπου θα δηλώνετε τα στοιχεία σας και ότι δεν έχετε καμία συγγένεια με τον/την σύντροφό σας).
3. Το κόστος είναι 30 Ευρώ (βέβαια, έχω ακούσει ότι ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει, και καλά σαν τίμημα επειδή αλλάζεις ενορία. Δε βλάπτει όμως να ξέρετε το πραγματικό κόστος...)
4. Υπογράφουν οι 2 μάρτυρες, υπογράφετε και εσείς.
5. Ο ιερέας γράφει και σας δίνει (με σφραγίδα της εκκλησίας) το πολυπόθητο πιστοποιητικό.

***Κανονικά, το πιστοποιητικό αγαμίας έχει διάρκεια ισχύος 6 μήνες. Αν χρειαστεί να το βγάλετε νωρίτερα (γιατί σας το ζητάει η εκκλησία, για να σας κλείσει ημερομηνία), θα χρειαστεί να το ξαναβγάλετε μέσα στο τελευταίο 6μηνο πριν το γάμο σας και να εκδοθούν νέες άδειες γάμου.


Γ) Δημοσίευση στην εφημερίδα

   Τηλεφωνείτε στην εφημερίδα της επιλογής σας και σας δίνουν οδηγίες τηλεφωνικά για το τι πρέπει να κάνετε για να γίνει η δημοσίευση.
    Στη δική μου περίπτωση:
- μου έστειλαν ένα φαξ με ένα φόρμα, όπου έπρεπε να συμπληρώσω τα στοιχεία μου, τα στοιχεία του μέλλοντα συζύγου μου και την περιοχή στην οποία θα τελεστεί ο γάμος.
- την έστειλα, συμπληρωμένη, πίσω στην εφημερίδα και επικοινώνησα μαζί τους τηλεφωνικά για να μου δώσουν τον αριθμό λογαριασμού στην τράπεζα, όπου πλήρωσα το αντίτιμο (στην περίπτωσή μου, περίπου 23 Ευρώ, αλλά αυτό εξαρτάται από την εφημερίδα. Πρόσφατα είδα σε ένα περιοδικό γάμου μια διαφήμιση εφημερίδας, που δημοσιεύει εντελώς δωρεάν τις αναγγελίες γάμου, αλλά ... ήταν αργά. :-) )
- η αναγγελία δημοσιεύτηκε την επόμενη κιόλας μέρα (κι αυτό εξαρτάται από την εφημερίδα). Αγοράσαμε 2 αντίτυπα, ένα για εμάς (αναμνηστικό) και ένα για να δώσουμε στην εκκλησία του γάμου μας.


Δ) Έκδοση αδειών γάμου

Ε) Υποβολή στην Αρχιεπισκοπή

Θα επανέλθω σύντομα και για τα υπόλοιπα. :-)

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Διάσημοι γαμπροί και νύφες


   
   Να ένα τόπικ, που μου έλειψε από το ίντερνετ, τώρα που είμαι στη διαδικασία επιλογής νυφικού (και όχι μόνο): τι είδους νυφικά και γαμπριάτικα επιλέγουν οι σταρ, ποιους οίκους νυφικών εμπιστεύονται, ποιον φωτογράφο, ποιο χώρο για τη δεξίωση του γάμου τους, τι ανθοδέσμη κρατάνε, πώς είναι το μακιγιάζ τους...
   Βέβαια, οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε τα οικονομικά εισοδήματα των διασήμων (κάποιοι από μας, ούτε κατά διάνοια!), αυτό όμως δε μας απαγορεύει να "κλέβουμε" ιδέες για το τι στυλ θα θέλαμε να έχει το νυφικό μας, τα παπούτσια, το γαμπριάτικο κοστούμι, το νυφικό μας χτένισμα κλπ.
   Σε αυτή τη σελίδα έχω ξεχωρίσει κάποιες διάσημες νύφες και μερικούς διάσημους γαμπρούς, που εγώ έχω ξεχωρίσει (σύμφωνα με το γούστο μου), για να σχολιάσουμε τις επιλογές τους, την ημέρα του γάμου τους. Απολαύστε! :-)




Η ωραιότερη πρόσφατη νύφη, κατά την άποψή μου: Kate Middleton



Άλλη μια πριγκιπική νύφη: Charlene Wittstock



Πάμε στις Ελληνίδες νυφούλες τώρα: 
Σταματίνα Τσιμτσιλή, με νυφικό Vera Wang παπούτσια Casadei.



Μαριέττα Χρουσαλά, με νυφικό δια χειρός Σήλιας Κριθαριώτη.




Δε μας άρεσαν:

1. Φαίη Σκορδά: Όσο όμορφη είναι η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, τόσο άσχημη έγινε για το γάμο της. Γιατί ρε Φαίη;... Γιατί;;



Για περισσότερους διάσημους γαμπρούς και νύφες, δείτε εδώ.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Βήμα 4ο: Αποφασίστε πώς θα γιορτάσετε το γάμο σας






Γλέντι, πάρτυ, τραπέζι, δεξίωση...  ή κάτι ιδιαίτερο που έχετε φανταστεί εσείς;



Ας δούμε κάποιες από τις επιλογές μας:

α) Τραπέζι ή γλέντι στο σπίτι: Αν το σπίτι σας έχει τη χωρητικότητα που χρειάζεται, μπορεί να γίνει ένας ζεστός χώρος για να γιορτάσετε την αρχή της συζυγικής σας ζωής (ή ένας δροσερός χώρος, αντίστοιχα, αν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τη γιορτή στον κήπο σας).



Προσοχή:



Στο εσωτερικό του σπιτιού:
  •  - βεβαιωθείτε ότι η χωρητικότητα επαρκεί για τα άτομα που θα έχετε.
  • - σκεφτείτε αν υπάρχουν αρκετά καθίσματα, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
  • - μπορείτε να ζητήσετε τη συνεργασία κάποιου κέτερινγκ, για το φαγητό και τη κατάλληλη διαρρύθμιση του χώρου
  • - αν πρόκειται να γίνει γλέντι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να χορέψετε εσείς και οι καλεσμένοι σας
  • - αν μένετε σε πολυκατοικία, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η ένταση της μουσικής πρέπει να χαμηλώσει το αργότερο τα μεσάνυχτα.



Στον κήπο:

  • -αν το σπίτι είναι σε κατοικημένη περιοχή (το πιθανότερο), εκεί είναι που σίγουρα η μουσική θα χρειαστεί να χαμηλώσει τα μεσάνυχτα.
  • μεριμνήστε για συνεργασία με κάποιο κέτερινγκ (αφού πρώτα δοκιμάσετε το φαγητό τους!), που θα σας φέρει τον κατάλληλο εξοπλισμό: ροτόντες, καρέκλες, ράννερ, σερβίτσια μπουφέ κλπ.
  • ζητήστε επίσης από το ανθοπωλείο που θα σας κάνει το στολισμό της εκκλησίας, να αναλάβει και το στολισμό του κήπου και των τραπεζιών.
  • αναθέστε σε μια μουσική εταιρία μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων, να σας παρέχει dj, και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να έχετε την ποιότητα μουσικής και ήχου που επιθυμείτε.
  • υπάρχουν, βέβαια, και εταιρίες που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν όλη τη δεξίωση, παρέχοντάς σας όλα τα απαραίτητα για να γίνει ο εορτασμός που επιθυμείτε (τα αφήνετε όλα στα χέρια τους).
  • φροντίστε για το φωτισμό του χώρου, να είναι αυτός που επιθυμείτε.
  • αν έχετε γκαζόν, φροντίστε να είναι κουρεμένο και περιποιημένο, και μην το ποτίσετε τις τελευταίες 3 μέρες πριν το γάμο!
  • Επειδή, πάντα υπάρχει πιθανότητα ο καιρός να μας τα χαλάσει, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο! Πρέπει να έχετε προνοήσει τι θα κάνετε σε περίπτωση βροχής / αέρα / υγρασίας: θα νοικιάσετε μια τέντα (ρωτήστε το κέτερινγκ ή την εταιρία διοργάνωσης); θα δεχτείτε τους καλεσμένους σας στο εσωτερικό του σπιτιού; πρέπει σίγουρα να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.
  • αν πρόκειται να γίνει πάρτυ / γλέντι, προνοήστε να υπάρχει κατάλληλος χώρος (πίστα) για να χορέψετε, εσείς και οι καλεσμένοι σας. Το κέτερινγκ (ή η εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων) μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.
  • Αν έχετε περισσότερους καλεσμένους από όσους μπορείτε εσείς οι ίδιοι να περιποιηθείτε, καλό είναι να ζητήσετε από την εταιρία με την οποία θα συνεργαστείτε, να σας παρέχει τη βοήθεια σερβιτόρων (περίπου έναν ανά 2 ροτόντες). Ακόμα και αν έχετε πολύ λίγα άτομα, καλό είναι να έχετε βοήθεια εκείνη την ημέρα.



- Δεξίωση σε ειδικό χώρο (κτήμα, αίθουσα ξενοδοχείου, χώρο δεξιώσεων γενικά)

   Η βασικότερη συμβουλή μου εδώ είναι να μην καθυστερήσετε καθόλου την έρευνά σας! Θα γίνει μάχη, ειδικά για τις SOS ημερομηνίες που έχουμε πει, κλείνονται μέχρι και ένα χρόνο πριν!

   Επειδή έκανα αρκετά εκτενή έρευνα μέχρι να καταλήξω κι εγώ σε κάποιο χώρο, θα σας πω τι έκανα. 
   Αρχικά, αγόρασα 4-5 περιοδικά γάμου και επικεντρώθηκα στις διαφημίσεις χώρων δεξιώσεων. Τις αναζήτησα στο Google και αποθήκευσα τις ιστοσελίδες τους. Έπειτα, τυχαία μπήκα σε αυτή τη σελίδα, η οποία με βοήθησε αρκετά στο τι πρέπει να προσέξω κατά την έρευνά μου, διαβάζοντας κάποιες απόψεις για  χώρους που με ενδιέφεραν (με την επιφύλαξη βέβαια, ότι αυτά που γράφονται, ποτέ δεν ξέρεις ποιος τα γράφει...). Επειδή μου πήρε πολύ(!) χρόνο η όλη δουλειά (να διαβάσω 70 σελίδες σχολίων :-S και να μαζέψω σε ένα Word όλα τα σημεία που έπρεπε να προσέξω, καθώς και άλλα, δικά μου), σας παραθέτω παρακάτω τα σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την επίσκεψή σας σε ένα χώρο δεξίωσης (ίσως χρειαστεί να δείτε αρκετούς, εμείς είδαμε καμιά 10αριά μέχρι να καταλήξουμε).

  • Αρχικά ρωτήστε για τη χωρητικότητα της αίθουσας (ή του κτήματος). Από αυτό που θα σας πουν, κόψτε και κάτι (καλό είναι να περπατήσετε το χώρο, για να τον "κόψετε" με το μάτι). Ρωτήστε πού μπαίνει το νυφικό τραπέζι, η πίστα, ο μπουφές, το bbq, ο dj.
  • Διαπιστώστε ότι ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε όλοι να έχουν οπτική επαφή με το νυφικό τραπέζι (καλό είναι να μην υπάρχουν πολλές κολώνες ή ο χώρος να χωρίζεται σε 2 δωμάτια) και εύκολη πρόσβαση στην πίστα.
  • Καλό είναι να πάτε σε ώρα προετοιμασίας γάμου, για να δείτε το χώρο στολισμένο, σε συνθήκες γάμου (αν σας επιτρέψουν να πάτε και την ώρα της εκδήλωσης, ακόμα καλύτερα!)
  • Ρωτήστε πού είναι οι τουαλέτες (σε κάποια κτήματα, να μην είναι πολύ μακριά από το χώρο της εκδήλωσης, ούτε βέβαια και σε θέση που να φαίνεται μπαμ!) και ζητήστε να τις δείτε (ελέγξτε την καθαρότητά τους, την πληρότητά τους και ρωτήστε αν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό εκεί την ώρα της δεξίωσης
  • Αν είναι χειμώνας και ετοιμάζεστε για καλοκαιρινό γάμο (σε εξωτερικό χώρο), δεν θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε το κτήμα στολισμένο (θα δείτε ένα "χωραφάκι", άδειο). Ζητήστε τουλάχιστον να σας δείξουν όσες περισσότερες φωτογραφίες γίνεται από το χώρο στολισμένο. Μερικοί θα σας στείλουν κάποιες άκυρες φωτογραφίες (θα δείχνουν μια στάμνα, ένα άγαλμα, έναν πίνακα...). Εσείς πρέπει να δείτε 2 ειδών φωτό: α) φωτό που δείχνουν μια -αν είναι δυνατόν- πανοραμική άποψη του χώρου, να τον δείτε ολόκληρο, πώς είναι η διάταξη των τραπεζιών κλπ και β) φωτο κοντινές στις ροτόντες, να δείχνουν το στολισμό των τραπεζιών, αν περνάει από τα χέρια τους.
  • Διαπιστώστε αν το κτήμα έχει εύκολη πρόσβαση για τους καλεσμένους σας. Καλό είναι να είναι κοντά σε έξοδο της Αττικής οδού, ή του Μετρό, να υπάρχουν πινακίδες (ώστε να μην είναι δύσκολο να το βρουν), να μην είναι στη μέση του πουθενά(!), και να μην περνάει ο άλλος από απόμερους δρόμους χωρίς φωτισμό για να φτάσει.
  • Δεν είναι κακό να πάτε ένα Σάββατο, κατά τις 8-9, να δείτε λίγο την κίνηση στους δρόμους σε ώρα γάμου, πόσο γρήγορα εξυπηρετούν οι παρκαδόροι κλπ. Σε περιόδους που γίνονται πολλοί γάμοι, επειδή σε κάθε περιοχή (όπου βρίσκεις κτήματα) υπάρχουν πολλά κτήματα στη σειρά, ίσως να υπάρχει κίνηση και να ταλαιπωρηθούν οι καλεσμένοι να φτάσουν και να παρκάρουν. (εμείς πάντως, που επισκεφτήκαμε κτήματα τα Σάββατα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, δε συναντήσαμε πουθενά πρόβλημα).
  • Ελέγξτε, αν υπάρχουν θέσεις parking και αν επαρκούν για τους καλεσμένους σας. Καλό είναι να μην τους ταλαιπωρήσετε Σάββατο βράδυ, να κάνουν τους ατελείωτους γύρους για να παρκάρουν (και να παρκάρουν κάπου μακριά ... αλίμονο στις κυρίες με τα ψηλοτάκουνα! :-) )
  • Ελέγξτε τη χωρητικότητα της πίστας ή ζητήστε να σας πουν πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι και σκεφτείτε αν είναι κατάλληλη για τον αριθμό των προσκεκλημένων σας. (Εδώ οι απόψεις διίστανται: α) η προσωπική μου άποψη είναι ότι η πίστα πρέπει να είναι ευρύχωρη, όταν βλέπω γεμάτη πίστα αποθαρρύνομαι, λέω "πού να πάω τώρα να στριμώχνομαι και να με πατάνε από παντού...". β) άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η πίστα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20-30 τ.μ., για να μη φαίνεται άδεια και χάνεται το κέφι και η διάθεση για χορό.)
  • Αν έχετε επισκεφτείτε κάποιο κτήμα, ελέγξτε τη φύση του εδάφους του. Είναι πλακόστρωτο ή έχει γκαζόν; Το γκαζόν δυσκολεύει τις κυρίες με τα τακούνια και τα πέδιλα, ειδικά αν έχει υγρασία. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας πουν ότι είναι επαγγελματικό γκαζόν, ειδικό κλπ, εσείς ωστόσο να επιμείνετε να μην το ποτίσουν τουλάχιστον 3 μέρες πριν τη δεξίωσή σας.
  • Πολύ σημαντικό! Ρωτήστε τι προβλέπεται σε περίπτωση κακοκαιρίας (βροχής, αέρα, υγρασίας)! Το καλύτερο είναι να έχει εσωτερικό χώρο το κτήμα, ώστε η δεξίωση να μπορεί αν γίνει μέσα. Υπάρχουν, όμως, και κτήματα χωρίς εσωτερικό χώρο. Τότε, τι γίνεται; Θα σας πουν ίσως ότι βάζουν τέντες. Ρωτήστε(!) αν αυτές θα τις επιβαρυνθείτε εσείς ή εκείνοι, γιατί είναι πανάκριβες (έχει τύχει σε γάμο γνωστού να ζητήσουν εξτρα 1500Ε για την τέντα!) και ζητήστε να αναφέρεται αυτό και στο συμβόλαιο που θα υπογράψετε.
  • Να ξέρετε ότι υπάρχουν κτήματα που συστεγάζουν 2 χώρους, όπου γίνονται δυο εκδηλώσεις ταυτόχρονα. Αν αυτό δεν το θέλετε, ρωτήστε σχετικά.
  • Ρωτήστε τι περιλαμβάνεται ακριβώς μέσα στην τιμή. Πάρτε μια γραπτή προσφορά, για να τη συγκρίνετε με τις υπόλοιπες που θα πάρετε.
  • Στο συμβόλαιο που θα κάνετε, βεβαιωθείτε ότι όλα όσα έχετε συμφωνήσει προφορικά, αναγράφονται και εκεί. Μη δώσετε προκαταβολή, αν δεν έχετε βάλει όλους τους όρους σας.
  • Αν ο χώρος είναι κατάλληλος για σας, ζητήστε να κάνετε μια γευστική δοκιμή, για να δείτε την ποιότητα του φαγητού. Όταν πάτε για τη δοκιμή, να έχετε τα ΜΕΝU (που θα σας έχουν δώσει) μαζί σας και, αν κάτι σας αρέσει, σημειώστε το.
  • Αν είστε αρκετά τολμηροί, ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας τους. (εμείς δεν το κάναμε, πήραμε το ρίσκο... γιατί επιλέξαμε ένα χώρο που τον ξέραμε, τι στο καλό;.. πάντως, να ξέρετε ότι έχει συμβεί, να κλείσει ο χώρος, λόγω έλλειψης άδειας, και να μείνουν ζευγάρια ξεκρέμαστα... είναι να μη σου τύχει..)
  • Ρωτήστε (έστω και ρητορικά) αν υπάρχει πρόβλημα με την ένταση της μουσικής -σε εξωτερικό χώρο- μετά από κάποια ώρα (θα σας πουν όχι, αλλά εσείς θα το τσεκάρετε με την κρίση σας: αν είναι σε κατοικημένη περιοχή, λογικά... θα υπάρχει πρόβλημα.
  • Κάνετε μια αναζήτηση στο Google ή ρωτήστε φίλους και γνωστούς για τους χώρους που σας ενδιαφέρουν, να συγκεντρώσετε όσο γίνεται περισσότερες απόψεις.


     Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι για νύφες λίγο "περίεργες" και απαιτητικές σαν κι εμένα. Υπάρχουν πάντα και οι οπαδοί της άποψης: "Όσοι μας αγαπάνε, δε θα έχουν πρόβλημα, όπου και να τους πάμε. Ο γάμος είναι δικός μας, θα τον κάνουμε όπου θέλουμε εμείς!". Σεβαστό κι αυτό. :-)


Καλή επιτυχία στην επιλογή χώρου!!  




Φιλικά,
Κλάρα

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βήμα 3ο: 
Αναζητήστε την Εκκλησία (μην την κλείσετε όμως ακόμα!)





Στις πρώτες σας συζητήσεις με το/τη σύντροφό σας, σίγουρα θα προκύψει το ζήτημα της επιλογής της εκκλησίας. Εδώ, είναι σημαντικό να συμφωνήσετε με το έτερον ήμισυ για το τι στυλ εκκλησίας αναζητάτε (το οποίο βέβαια θα πρέπει να συνάδει και με το υπόλοιπο στυλ του γάμου σας). Παρακάτω, σας δίνω τις βασικές κατηγορίες επιλογών:

1. Γάμος σε κλειστό κύκλο: δε χρειάζεστε μια μεγάλη εκκλησία, που θα σας κάνει να φαίνεστε πολύ λίγοι, μέσα σε αυτήν. Η γνώμη μου είναι ότι μια μικρή εκκλησία ή σε κάποιο ξωκλήσι, θα γεμίσει με τους λιγοστούς (και επιλεγμένους) καλεσμένους σας, η ατμόσφαιρα θα είναι πιο ζεστή, πιο ρομαντική και (το σημαντικότερο) το μυαλό σας θα είναι αδιάσπαστο να ακούει τα λόγια του ιερέα που σας ευλογεί για το υπόλοιπο της ζωής σας.

2. Ρομαντικός γάμος: εδώ, η επιλογή της εκκλησίας καλό είναι να σχετίζεται με μια τοποθεσία που είναι σημαντική για το ζευγάρι (π.χ. σε κάποιο ελληνικό νησί, ή στο μέρος που πρωτοπήγαν διακοπές μαζί, ή σε κάποια ρομαντική πόλη της Ευρώπης, αν έχετε την πολυτέλεια). Μια εκκλησία αποκτά ρομαντισμό, όχι μόνο λόγω των αναμνήσεων του ζευγαριού από το μέρος, αλλά και από το περιβάλλον της. Θάλασσα, υψόμετρο, απομόνωση, μικρή σχετικά έκταση (στις μεγάλες εκκλησίες μάλλον χάνεται ο ρομαντισμός, περνάμε σε άλλη κατηγορία), σχετικά μικρός αριθμός καλεσμένων, όλα αυτή είναι στοιχεία που συνθέτουν ένα ρομαντικό σκηνικό στο γάμο των ονείρων σας.


3. Γάμος σε ανοιχτό κύκλο: η εκκλησία πρέπει να είναι μεγάλη, να υπάρχουν αρκετά καθίσματα (πόσες φορές έχετε πάει σε γάμο και έχετε απογοητευτεί που δε βρήκατε να κάτσετε; πόσες κοπέλες δεν μας έχει "χτυπήσει" το ψηλοτάκουνο, μετά από 45 λεπτά ορθοστασίας;), να υπάρχει καλός εξαερισμός και ευρύχωρος προαύλιος χώρος (την καλοκαιρινή περίοδο, είναι καλύτερα να γίνει η χαιρετούρα έξω, στο προαύλιο).



Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:


- να υπάρχει κλιματισμός (αν το μυστήριο γίνει στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας).
- η χωρητικότητα του εσωτερικού της εκκλησίας να είναι επαρκής για τον αριθμό των καλεσμένων σας (ακόμα και έχετε αποφασίσει ότι θα τελέσετε το μυστήριο έξω! Κι αν βρέξει;; πρέπει να υπάρχει επαρκής εσωτερικός χώρος)
- να έχει καλή και (όσο γίνεται) εύκολη πρόσβαση, για να διευκολύνετε τους καλεσμένους σας (και να μη σιχτιρίζουν μέχρι να φτάσουν).
- να υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ εκεί κοντά (μην κάνει ο άλλος 10 γύρους μέχρι να παρκάρει, εκεί κι αν θα σας σιχτιρίζει!)
- γνωρίστε τον ιερέα (πρέπει να σας εμπνέει, αν σας ενδιαφέρει να σας δώσει την ευχή του με την ψυχή του, και όχι "άντε, να τελειώνουμε, να πάμε σπίτι μας")
- δείτε την εκκλησία σε ώρα γάμου (Σάββατο απόγευμα είναι πολύ πιθανό να πετύχετε γάμο), πιστέψτε με, θα καταλάβατε πολλά πράγματα για το τι θέλετε και τι όχι (για το στολισμό, για το φωτογράφο, για το νυφικό, για τον ιερέα, για την εκκλησία, αν σας κάνει τελικά ή όχι...) από αυτήν την επίσκεψη!




  Επίσης, μην παραλείψετε, στην πρώτη σας συνάντηση με τον ιερέα, να ρωτήσετε τα παρακάτω:
-   πόσα άτομα χωράει η εκκλησία; πόσοι καθιστοί, πόσοι όρθιοι;
-   έχει διαθέσιμη την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει;
υπάρχει περίπτωση να γίνονται έργα (αναστήλωση, ανέγερση, αποπεράτωση...) την περίοδο που σας ενδιαφέρει; (μην επιλέξετε την εκκλησία των ονείρων σας, και τη βρείτε τυλιγμένη με πράσινο / μπλε μουσαμά απ' έξω ή -ακόμα χειρότερα- με σκαλωσιές μέσα).

   Μια τελευταία συμβουλή: αποφασίστε, αλλά μην κλείσετε την εκκλησία σε αυτή τη φάση, αν δεν επείγει. Περιμένετε λίγο, να αποφασίσετε και για το χώρο της δεξίωσης, γιατί είναι πολύ πιθανό (εμένα μου συνέβη!), ο αγαπημένος σας χώρος δεξίωσης να μην είναι διαθέσιμος την ημερομηνία που κλείσατε!

Για να δούμε, λοιπόν, ποιες εκκλησίες επιλέξατε..;; :-)



  • Για να βρείτε πληροφορίες για εκκλησίες στην Αττική, πατήστε εδώ.
  • Για να εκκλησίες στα ελληνικά νησιά, πατήστε εδώ.
  • Για γάμο στη Βενετία, δείτε εδώ.
  • Για να πάτε στο επόμενο βήμα, εδώ.


Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Βήμα 2ο:   Αποφασίστε τι είδους γάμο θέλετε




Θέλετε κλειστό γάμο; Μόνο γονείς, κουμπάροι και αδέρφια;
Θα επεκταθείτε ίσως και σε κάποιους κοντινούς συγγενείς και στενούς φίλους;
Ή έχετε την πολυτέλεια για έναν ανοιχτό γάμο με πολλά άτομα;

Αυτό πρέπει να αποφασιστεί πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, γιατί θα καθορίσει όλες τις επιλογές σας: τη χωρητικότητα που πρέπει να έχει η εκκλησία και ο χώρος της δεξίωσης (ή του τραπεζώματος) που θα αναζητήσετε. Έτσι, θα ξέρετε τι σας κάνει και τι όχι.

Ανοίξτε ένα φύλλο excell (ή ένα φύλλο χαρτί, αν δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία, όπου θα φτιάξετε έναν πρόχειρο πίνακα, με 3 στήλες), το ίδιο πρέπει να κάνει από τη μεριά του και ο/η σύντροφός σας. Στη μια στήλη γράψτε όλες τις οικογένειες (ή τα ζευγάρια ή τα ανεξάρτητα άτομα) που επιθυμείτε να προσκαλέσετε, ο καθένας στο δικό του πίνακα. Στη διπλανή στήλη γράψτε πόσα άτομα συμπεριλαμβάνονται στην κάθε οικογένεια (ή κατηγορία) και στην τρίτη στήλη πόσα περίπου άτομα αναμένετε να έρθουν τελικά, από κάθε οικογένεια, και προσθέστε τα. Από το σύνολο των "αναμενόμενων" ατόμων, αφαιρέστε -σε πρώτη φάση- το 10% και βγάλτε το τελικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ο πίνακας της νύφης μπορεί να είναι ο παρακάτω:

Οικογένειες / ζευγάρια
Άτομα ανά οικογένεια
Αναμενόμενα άτομα από κάθε οικογένεια

Νύφη
1
1
Οικογένεια Παπαντωνάκη (νύφης)
3
3
Γιαγιά (νύφης)
1
1
Οικογένεια Βαντά
4
2
Οικογένεια Ζαχαρόπουλου
3
2
Αντώνης – Χρύσα (ζευγάρι φίλων)
2
                 0
Οικογένεια Μαρκάκη
5
3
(φίλη) Ιουλία (+ 1 συνοδός)
2
1
Οικογένεια Φατούρη
5
3
Οικογένεια Καραδήμου
3
3

Σύνολο αναμενόμενων ατόμων:
19
-10% = 17 άτομα

Αντίστοιχο πίνακα πρέπει να ετοιμάσει και ο γαμπρός. Όταν ετοιμαστούν οι 2 πίνακες (για μια πρόχειρη εκτίμηση των ατόμων), προσθέτουμε τα αναμενόμενα άτομα της νύφης και του γαμπρού και ... έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για το συνολικό αριθμό των αναμενόμενων ατόμων!

Προφανώς, οι πίνακες αυτοί δεν ετοιμάζονται μόνο από τη νύφη και το γαμπρό, γιατί δεν έχουν μόνο αυτοί τους καλεσμένους τους! Μην ξεχνάτε ότι στο προσκλητήριο μπαίνουν και τα ονόματα των γονιών του ζεύγους.... ;-)
Αυτό σημαίνει ότι ο πίνακας της νύφης πρέπει να γίνει με τη βοήθεια της οικογένειάς της, το ίδιο και ο πίνακας του γαμπρού. Συγκαλέστε, λοιπόν, οικογενειακό συμβούλιο και ... ελπίζω να συννενοηθείτε! :-)