Οργάνωση Γάμου

Βήμα 1ο:    Ορίστε την ημερομηνία




Ίσως το σημαντικότερο βήμα της προετοιμασίας σας, γιατί την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να την κλείσετε 4 βασικά πράγματα:
β) το χώρο της δεξίωσης (εφόσον επιθυμείτε)
γ) το ανθοπωλείο (για τον ανθοστολισμό σας) και
δ) το φωτογράφο

και δευτερευόντως:
- την κομμώτρια και
- τη μακιγιέρ σας (εφόσον χρειάζεστε)

Κριτήρια για την επιλογή της ημερομηνίας μπορεί να είναι, π.χ.:
- μια ημερομηνία σημαντική για σας (π.χ. η επέτειός σας)
- μια ημερομηνία που να βολεύει, σε σχέση με τις εργασίες σας
- η αγαπημένη σας εποχή του χρόνου (άνοιξη, φθινόπωρο, χειμώνας, Χριστούγεννα, Αγ. Βαλεντίνου κλπ)
κλπ...

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε σχέση με την επιλογή της εποχής του γάμου σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα εξής:
- το καλοκαίρι απαιτεί εξωτερικό χώρο δεξίωσης και εκκλησίας (λόγω ζέστης)
- το καλοκαίρι θα έχετε να αντιμετωπίσετε τον ... ιδρώτα σας (σκεφτείτε π.χ. μαλλί, μακιγιάζ, μυρωδιές ...)
- από την άλλη το καλοκαίρι η μέρα διαρκεί περισσότερο
- επίσης, το καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε τη δεξίωση σε ένα όμορφο κτήμα, ή να κάνετε ένα beach party και βέβαια -κατά πάσα πιθανότητα- θα μπορείτε να φύγετε άμεσα για το γαμήλιο ταξίδι σας, εντάσσοντάς το στις καλοκαιρινές σας διακοπές.
- από την άλλη το φθινόπωρο έχει περισσότερη δροσιά, όμως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα βροχής, αέρα ή υγρασίας (τα οποία θα είναι πρόβλημα αν έχετε επιλέξει εξωτερικό χώρο δεξίωσης)
- αν επιλέξετε να κάνετε το γάμος σας χειμώνα, σας προτείνω ένα γάμο σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, γιατί όλα είναι όμορφα στολισμένα (οι χώροι των δεξιώσεων δείχνουν αγνώριστα όμορφοι όταν είναι στολισμένοι χριστουγεννιάτικα, και το σημαντικότερο: αυτόν τον υπέροχο στολισμό δεν τον επιβαρύνεστε οικονομικά εσείς!) και η ατμόσφαιρα είναι από μόνη της πιο ρομαντική εκείνες τις μέρες.
- ωστόσο, το χειμώνα ο καιρός είναι τελείως απρόβλεπτος, και το οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο είναι πιθανό να σας χτυπήσει την πόρτα.

Όσον αφορά τώρα στην επιλογή της ημέρας:
Λάβετε υπόψη σας ότι, αν επιλέξετε να κάνετε το γάμο σας Παρασκευή ή Κυριακή, μπορεί να σας κοστίσει η δεξίωση έως και τα μισά χρήματα από ό,τι θα σας κόστιζε για Σάββατο!
Εγώ, να σας πω την αλήθεια επέλεξα Σάββατο γιατί σκέφτομαι ότι την Παρασκευή ο κόσμος θα έρθει κουρασμένος από τη δουλειά και δεν ξέρω πόση όρεξη και δυνάμεις θα έχει να γλεντήσει, και για πόση ώρα... (δε θα θέλαμε να διαλυθεί νωρίς το γλέντι, αυτή τη μέρα θέλουμε να τη ζήσουμε, γιατί δε γυρίζει πίσω!). Την Κυριακή πάλι είναι αυξημένη η πιθανότητα "πρόωρου κλεισίματος", καθώς η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη...
Το κάθε ζευγάρι, βέβαια, έχει τα δικά του κριτήρια για την επιλογή της ημέρας του γάμου του, εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα πώς ονειρεύεστε την ομορφότερη μέρα της ζωής σας!

Προσοχή: μην παραλείψετε να διπλο(τριπλο)τσεκάρετε ότι την ημέρα που επιλέξατε τελούνται γάμοι! Π.χ. να ξέρετε ότι δεν τελούνται γάμοι:
- τη Μεγάλη Σαρακοστή (από Καθαρά Δευτέρα μέχρι και Μεγάλο Σάββατο)
- κατά τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και
- στις 29 Αυγούστου, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 5 Ιανουαρίου. (δείτε εδώ)

Πάμε τώρα στην επιλογή της ώρας του μυστηρίου. Καλό είναι να κάνετε στο περίπου ένα χρονοδιάγραμμα, π.χ. αν το μυστήριο αρχίσει στις 19:00 (πες 19:10 με την καθυστέρηση της νύφης) θα τελειώσει 20:00, μέχρι τις 21:00 θα διαρκέσει η φωτογράφιση, 21:30 το ζευγάρι θα φτάσει στο χώρο της δεξίωσης, λίγο να φρεσκαριστεί η νύφη, λίγο να βγάλει την ουρά από το φόρεμα, λίγο να σουλουπωθεί, να πάνε μια τουαλέτα τα παιδιά βρε αδερφέ ... το ζευγάρι δεν θα κάνει είσοδο πριν τις 22:00. Ας πούμε ότι οι καλεσμένοι θα έχουν όλοι σερβιριστεί μέχρι τις 22:30, οπότε το ζευγάρι μπορεί να ανοίξει το χορό στις 23:00...
Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι ότι:
- την ημέρα ο φωτισμός είναι καλύτερος για τη φωτογράφιση και θα φαίνεται ωραιότερος ο στολισμός της εκκλησίας και το περιβάλλον της (π.χ. αν έχει κοντά θάλασσα)
- το βράδυ έχει περισσότερη δροσιά, που είναι ευεργετική σε καλοκαιρινή περίοδο
κλπ...

Η συμβουλή μου είναι η εξής:
Αν επιθυμείτε να παντρευτείτε σε SOS ημερομηνία (πολύ ζητούμενη!), τότε καλό είναι να έχετε μπροστά σας τουλάχιστον ένα 6μηνο προετοιμασίας, γιατί, ακόμα κι αν βρείτε ελεύθερη την αγαπημένη σας εκκλησία την ημέρα που θέλετε, δεν θα βρείτε ελεύθερο τον αγαπημένο σας χώρο δεξίωσης (κλείνονται έως και 1 χρόνο πριν!) ή τον αγαπημένο σας φωτογράφο! Αν θέλετε, λοιπόν, να μην αναγκαστείτε να ρισκάρετε τίποτα από την ομορφότερη μέρα της ζωής σας, θα σας συμβούλευα να αρχίσετε το ψάξιμο από την επόμενη κιόλας μέρα της πρότασης! (Εμείς, 9 μήνες πριν, δε βρίσκαμε αξιοπρεπές κτήμα για την ημερομηνία που θέλαμε!!)
Τι εννοούμε τώρα SOS ημερομηνίες;
- όλα τα Σάββατα του Ιουνίου
- τα 3 πρώτα Σάββατα του Ιουλίου και
- τα 3 πρώτα του Σεπτέμβρη.


Ό,τι και να σας λέω εγώ, όμως, η επιλογή της μεγάλης μέρας είναι δική σας!
Πεθαίνω να μάθω τι ημερομηνίες έχετε επιλέξει!! :-)







Βήμα 2ο:   Αποφασίστε τι είδους γάμο θέλετε




Θέλετε κλειστό γάμο; Μόνο γονείς, κουμπάροι και αδέρφια;
Θα επεκταθείτε ίσως και σε κάποιους κοντινούς συγγενείς και στενούς φίλους;
Ή έχετε την πολυτέλεια για έναν ανοιχτό γάμο με πολλά άτομα;

Αυτό πρέπει να αποφασιστεί πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, γιατί θα καθορίσει όλες τις επιλογές σας: τη χωρητικότητα που πρέπει να έχει η εκκλησία και ο χώρος της δεξίωσης (ή του τραπεζώματος) που θα αναζητήσετε. Έτσι, θα ξέρετε τι σας κάνει και τι όχι.

Ανοίξτε ένα φύλλο excell (ή ένα φύλλο χαρτί, αν δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία, όπου θα φτιάξετε έναν πρόχειρο πίνακα, με 3 στήλες), το ίδιο πρέπει να κάνει από τη μεριά του και ο/η σύντροφός σας. Στη μια στήλη γράψτε όλες τις οικογένειες (ή τα ζευγάρια ή τα ανεξάρτητα άτομα) που επιθυμείτε να προσκαλέσετε, ο καθένας στο δικό του πίνακα. Στη διπλανή στήλη γράψτε πόσα άτομα συμπεριλαμβάνονται στην κάθε οικογένεια (ή κατηγορία) και στην τρίτη στήλη πόσα περίπου άτομα αναμένετε να έρθουν τελικά, από κάθε οικογένεια, και προσθέστε τα. Από το σύνολο των "αναμενόμενων" ατόμων, αφαιρέστε -σε πρώτη φάση- το 10% και βγάλτε το τελικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ο πίνακας της νύφης μπορεί να είναι ο παρακάτω:

Οικογένειες / ζευγάρια
Άτομα ανά οικογένεια
Αναμενόμενα άτομα από κάθε οικογένεια

Νύφη
1
1
Οικογένεια Παπαντωνάκη (νύφης)
3
3
Γιαγιά (νύφης)
1
1
Οικογένεια Βαντά
4
2
Οικογένεια Ζαχαρόπουλου
3
2
Αντώνης – Χρύσα (ζευγάρι φίλων)
2
                 0
Οικογένεια Μαρκάκη
5
3
(φίλη) Ιουλία (+ 1 συνοδός)
2
1
Οικογένεια Φατούρη
5
3
Οικογένεια Καραδήμου
3
3

Σύνολο αναμενόμενων ατόμων:
19
-10% = 17 άτομα


Αντίστοιχο πίνακα πρέπει να ετοιμάσει και ο γαμπρός. Όταν ετοιμαστούν οι 2 πίνακες (για μια πρόχειρη εκτίμηση των ατόμων), προσθέτουμε τα αναμενόμενα άτομα της νύφης και του γαμπρού και ... έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για το συνολικό αριθμό των αναμενόμενων ατόμων!

Προφανώς, οι πίνακες αυτοί δεν ετοιμάζονται μόνο από τη νύφη και το γαμπρό, γιατί δεν έχουν μόνο αυτοί τους καλεσμένους τους! Μην ξεχνάτε ότι στο προσκλητήριο μπαίνουν και τα ονόματα των γονιών του ζεύγους.... ;-)
Αυτό σημαίνει ότι ο πίνακας της νύφης πρέπει να γίνει με τη βοήθεια της οικογένειάς της, το ίδιο και ο πίνακας του γαμπρού. Συγκαλέστε, λοιπόν, οικογενειακό συμβούλιο και ... ελπίζω να συννενοηθείτε! :-)

3 σχόλια:

  1. η περιγραφή σου είναι τέλεια και απόλυτα βοηθητική! Να συνεχίσεις την υπέροχη περιγραφή σου γιατί την χρειάζομαι οπωσδήποτε!!!! Σ' ευχαριστώ πολύυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ανάρτηση για την διοργάνωση του γάμου και την γαμήλια δεξίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν υπάρχει κάποιος-α που πρόκειται να παντρευτεί στην Κέρκυρα, μη διστάσει να με ρωτήσει (https://www.facebook.com/evdokiadrawshandmade) για το χώρο της δεξίωσης. Έκανα καλή έρευνα....Ας αξιοποιηθεί και από κάποιον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: