Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

BHMA 5o: Κλείστε την εκκλησία



   Αφού διαπιστώσετε ότι ο χώρος δεξίωσης που έχετε επιλέξει, έχει διαθέσιμη την ημερομηνία και αφού την κλείσετε "με το λόγο" (πριν υπογράψετε και δώσετε προκαταβολή!), πρέπει να κλείσετε την εκκλησία. 
Πώς γίνεται αυτό;
Πηγαίνετε μια Κυριακή πρωί με τον καλό σας στη λειτουργία (ή προς το τέλος της) και βρίσκετε τον ιερέα. Τώρα... υπάρχουν 2 σενάρια:
α) Σας κλείνει την ημερομηνία (πρέπει να τον δείτε να τη σημειώνει στο ημερολόγιό του!) και την ώρα του μυστηρίου
β) Δεν σας την κλείνει με το πρόσχημα ότι είναι νωρίς ακόμα, δεν έχω ημερολόγιο του επόμενου έτους κλπ.
Λοιπόν, επειδή μου έτυχε η περίπτωση β, σας παραθέτω και τις λύσεις:
- Συνήθως οι μεγάλες εκκλησίες δεν κλείνουν τα μυστήρια πολύ νωρίτερα (εμείς είχαμε πάει 11 μήνες πριν), γιατί φοβούνται ακυρώσεις για διάφορους λόγους. Εσείς, όμως, δεν μπορείτε να περιμένετε πότε θα "εδεήσει" ο ιερέας, γιατί θα χάσετε την ημερομηνία στο κτήμα / χώρο δεξίωσης, που κλείνονται από νωρίς. Σας προτείνω να ξαναπάτε, με την ελπίδα ότι θα βρείτε κάποιον ιερέα με ... περισσότερη κατανόηση και εξηγήστε του την κατάσταση: "το και το... και οι χώροι κλείνονται νωρίς και, έχουμε αγχωθεί, πώς να δώσουμε προκαταβολή χωρίς να ξέρουμε αν μας δίνετε ημερομηνία...", ξέρετε εσείς. ;-) (και δεν είναι και ψέμματα εξάλλου, εμάς μας είχε αγχώσει πολύ αυτό το θέμα!)
- Θα σας πει ok, αλλά θέλω να μου φέρετε:
α) 2 πιστοποιητικά αγαμίας (ένα ο καθένας, από την ενορία του)
β) ένα παράβολο από την εφορία (μόνο ένα χρειάζεται, για το ζευγάρι)
γ) την εφημερίδα όπου ανακοινώνεται ο γάμος σας
και βέβαια
δ) τις ταυτότητές σας.
- Τώρα, αν τυχόν σας πει ότι δεν έχει ημερολόγιο του επόμενου έτους να σημειώσει το γάμο σας, κάντε του δώρο εσείς ένα ωραιότατο ημερολόγιο που θα έχετε μαζί σας στην τσάντα σας! Και έληξε το θέμα.




Α)  Πώς θα βρω σε ποια ενορία ανήκω;

   Πηγαίνετε στην πιο κοντινή -στο σπίτι σας- εκκλησία και ρωτάτε αν ανήκετε εκεί. Ο ιερέας θα ξέρει να σας πει, ανάλογα με τη διεύθυνσή του σπιτιού σας, σε ποια ενορία ανήκετε.


Β) Πώς βγάζω πιστοποιητικό αγαμίας;

Χρειάζεστε:
- 2 μάρτυρες (εγώ πήγα με τη μητέρα μου και μια γειτόνισσά μου)
- την αστυνομική σας ταυτότητα

1. Τηλεφωνήστε στην εκκλησία (ή, καλύτερα, περάστε από κει όταν θα έχει λειτουργία!), μιλήστε με τον ιερέα και κλείστε ένα ραντεβού για να σας βγάλει το πιστοποιητικό (είναι μια διαδικασία περίπου 20 λεπτών, και δύσκολα θα το κάνει χωρίς ραντεβού).
2. Στο ραντεβού θα πάτε με τους 2 μάρτυρες και με την αστυνομική σας ταυτότητα και ο ιερέας θα σας δώσει να συμπληρώσετε μια υπεύθυνη δήλωση (όπου θα δηλώνετε τα στοιχεία σας και ότι δεν έχετε καμία συγγένεια με τον/την σύντροφό σας).
3. Το κόστος είναι 30 Ευρώ (βέβαια, έχω ακούσει ότι ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει, και καλά σαν τίμημα επειδή αλλάζεις ενορία. Δε βλάπτει όμως να ξέρετε το πραγματικό κόστος...)
4. Υπογράφουν οι 2 μάρτυρες, υπογράφετε και εσείς.
5. Ο ιερέας γράφει και σας δίνει (με σφραγίδα της εκκλησίας) το πολυπόθητο πιστοποιητικό.

***Κανονικά, το πιστοποιητικό αγαμίας έχει διάρκεια ισχύος 6 μήνες. Αν χρειαστεί να το βγάλετε νωρίτερα (γιατί σας το ζητάει η εκκλησία, για να σας κλείσει ημερομηνία), θα χρειαστεί να το ξαναβγάλετε μέσα στο τελευταίο 6μηνο πριν το γάμο σας και να εκδοθούν νέες άδειες γάμου.


Γ) Δημοσίευση στην εφημερίδα

   Τηλεφωνείτε στην εφημερίδα της επιλογής σας και σας δίνουν οδηγίες τηλεφωνικά για το τι πρέπει να κάνετε για να γίνει η δημοσίευση.
    Στη δική μου περίπτωση:
- μου έστειλαν ένα φαξ με ένα φόρμα, όπου έπρεπε να συμπληρώσω τα στοιχεία μου, τα στοιχεία του μέλλοντα συζύγου μου και την περιοχή στην οποία θα τελεστεί ο γάμος.
- την έστειλα, συμπληρωμένη, πίσω στην εφημερίδα και επικοινώνησα μαζί τους τηλεφωνικά για να μου δώσουν τον αριθμό λογαριασμού στην τράπεζα, όπου πλήρωσα το αντίτιμο (στην περίπτωσή μου, περίπου 23 Ευρώ, αλλά αυτό εξαρτάται από την εφημερίδα. Πρόσφατα είδα σε ένα περιοδικό γάμου μια διαφήμιση εφημερίδας, που δημοσιεύει εντελώς δωρεάν τις αναγγελίες γάμου, αλλά ... ήταν αργά. :-) )
- η αναγγελία δημοσιεύτηκε την επόμενη κιόλας μέρα (κι αυτό εξαρτάται από την εφημερίδα). Αγοράσαμε 2 αντίτυπα, ένα για εμάς (αναμνηστικό) και ένα για να δώσουμε στην εκκλησία του γάμου μας.


Δ) Έκδοση αδειών γάμου

Ε) Υποβολή στην Αρχιεπισκοπή

Θα επανέλθω σύντομα και για τα υπόλοιπα. :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: