Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

BHMA 6o: 
Κλείστε το χώρο δεξίωσης (με προκαταβολή, εφόσον σας ζητηθεί)






   Η εκκλησία κλείστηκε, ήρθε η ώρα να "κατοχυρώσετε" και το χώρο που επιλέξατε για τη δεξίωση.
    Αυτό συνήθως γίνεται με την υπογραφή ενός "πρόχειρου" συμβολαίου και τη ... "φαρμακερή" ώρα της πληρωμής της προκαταβολής που θα σας ζητηθεί (το πρώτο σας μεγάλο έξοδο..:-S, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί θα σας φύγει ένα μεγάαλο άγχος!)
   Η προκαταβολή που θα σας ζητηθεί, ποικίλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη χώρου. Μπορεί να ζητάει το 10% του ολικού ποσού, μπορεί και το 30%. Μπορεί να σας πει "θέλω 500 Ευρώ", κάποιοι ζητάνε και 3.000! Κάντε ένα παζάρι, μπορεί και να σας τη μειώσουν.

Η συμβουλή μου:

- Προσέξτε έναν προς έναν τους όρους του συμβολαίου που πρόκειται να υπογράψετε. Πάρτε το χρόνο σας να το αλλάξετε, όπου κρίνετε απαραίτητο. Το συμβόλαιο (παρόλο που είναι "πρόχειρο"), δεν παύει να είναι συμβόλαιο: μια νομική πράξη που σας δεσμεύει, και εσάς και την άλλη μεριά. Αν, π.χ. στο συμβόλαιο αναγράφεται ένα ενδεικτικό μενού (π.χ. το μενού "2" και η τιμή του), θα σας συμβούλευα να ζητήσετε μια ημέρα προθεσμία για να αλλάξετε το μενού, να το φτιάξετε όπως επιθυμείτε, να ζητήσετε να σας το κοστολογήσουν και, βάσει αυτού, να τροποποιήσουν το συμβόλαιο. Αφού βεβαιωθείτε ότι όλα όσα σας έχουν πει προφορικά αναγράφονται στο συμφωνητικό και είναι καθόλα(!) εντάξει, υπογράψτε το. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας το στείλουν υπογεγραμμένο και από τους ίδιους (!), πριν δώσετε την προκαταβολή.
- Αν υπάρχει όρος στο συμβόλαιο για εξόφληση του ολικού ποσού πριν την τέλεση της δεξίωσης, καλό είναι να κάνετε μια τροποποίηση... Ζητήστε να σας αφήσουν ένα μικρό ποσό (της τάξης του 10-20%), για εξόφληση ΜΕΤΑ τη δεξίωση (την επόμενη μέρα).
- Το συμβόλαιο θα αναφέρει και τον ελάχιστο αριθμό των ατόμων που θα παρευρεθούν στο "γλέντι". Εσείς φροντίστε να αναφέρει τον ελάχιστο αριθμό ατόμων που σας απαιτούνται για να σας παραχωρηθεί ο χώρος (π.χ. αν το κέντρο απαιτεί μίνιμουμ 220 άτομα για να σας παραχωρηθεί, το συμβόλαιο θα γράφει "220 άτομα"). Κάποιοι χώροι αλλάζουν τις τιμές, ανάλογα με τον αριθμό ατόμων, για παράδειγμα: "αν έχεις 100-150 άτομα, η τιμή είναι 50 Ευρώ το κεφάλι, αν έχεις 150-250 άτομα, η τιμή κατεβαίνει στα 45 Ευρώ... κλπ". Σε αυτή την περίπτωση, αναγράψτε τον ελάχιστο αριθμό ατόμων της κατηγορίας που επιθυμείτε. Π.χ. αν υπολογίζετε ότι θα έχετε 180 άτομα, τότε είστε στη 2η κατηγορία, που έχει μίνιμουμ τα 150 άτομα, οπότε το συμφωνητικό θα γράφει "150 άτομα". Κανείς δε σας δεσμεύει να μη φέρετε παραπάνω άτομα, ίσα ίσα που τον ιδιοκτήτη τον συμφέρει. Μέχρι όμως να γίνει ο γάμος, μπορεί να βγούμε εκτός προυπολογισμού και να μην αντέξει η τσέπη μας 180 άτομα (είναι και ιδιαίτερα κρίσιμη περίδος, τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη), οπότε τουλάχιστον έτσι γλιτώνουμε 30 άτομα (30*45=1350 Ευρώ!!).
- Προτιμήστε να πληρώσετε την προκαταβολή στην τράπεζα, σε κάποιο αριθμό λογαριασμού που θα σας δώσουν με την επωνυμία της επιχείρησης ή το όνομα του ιδιοκτήτη, για να μπορεί να αποδειχθεί μέσω τραπέζης, η πληρωμή (το θεωρώ πιο ασφαλές). Αν πληρώσετε μέσω τραπέζης, μην παραλείψετε να ζητήσετε από τον υπάλληλο της τράπεζας να καταγράψει το όνομά σας και το λόγο της κατάθεσης: "προκαταβολή δεξίωσης γάμου".

*** Σημειώνω ότι οι τιμές και οι λεπτομέρειες που δίνω παραπάνω δεν σχετίζονται με κάποιον συγκεκριμένο χώρο, είναι απλά ενδεικτικές, ως παράδειγμα. Υπάρχουν πολύ οικονομικότερες επιλογές, όπως υπάρχουν και επιλογές που ... ξεφεύγουν αρκετά! Στο χέρι σας είναι να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς και να τη βρείτε την "πιο οικονομικά συμφέρουσα προσφορά", όπως λέει και ο καλός μου: αυτόν που θα σας δίνει όσο το δυνατόν περισσότερα, με τα λιγότερα δυνατά χρήματα!

πηγή φωτό: http://www.weddingreceptioncenterpieces.net/wedding-reception/best-wedding-reception-decorating-ideas


   Και ... τελειώσατε με το θέμα "χώρος δεξίωσης", είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα;;; :D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: