Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βήμα 3ο: 
Αναζητήστε την Εκκλησία (μην την κλείσετε όμως ακόμα!)





Στις πρώτες σας συζητήσεις με το/τη σύντροφό σας, σίγουρα θα προκύψει το ζήτημα της επιλογής της εκκλησίας. Εδώ, είναι σημαντικό να συμφωνήσετε με το έτερον ήμισυ για το τι στυλ εκκλησίας αναζητάτε (το οποίο βέβαια θα πρέπει να συνάδει και με το υπόλοιπο στυλ του γάμου σας). Παρακάτω, σας δίνω τις βασικές κατηγορίες επιλογών:

1. Γάμος σε κλειστό κύκλο: δε χρειάζεστε μια μεγάλη εκκλησία, που θα σας κάνει να φαίνεστε πολύ λίγοι, μέσα σε αυτήν. Η γνώμη μου είναι ότι μια μικρή εκκλησία ή σε κάποιο ξωκλήσι, θα γεμίσει με τους λιγοστούς (και επιλεγμένους) καλεσμένους σας, η ατμόσφαιρα θα είναι πιο ζεστή, πιο ρομαντική και (το σημαντικότερο) το μυαλό σας θα είναι αδιάσπαστο να ακούει τα λόγια του ιερέα που σας ευλογεί για το υπόλοιπο της ζωής σας.

2. Ρομαντικός γάμος: εδώ, η επιλογή της εκκλησίας καλό είναι να σχετίζεται με μια τοποθεσία που είναι σημαντική για το ζευγάρι (π.χ. σε κάποιο ελληνικό νησί, ή στο μέρος που πρωτοπήγαν διακοπές μαζί, ή σε κάποια ρομαντική πόλη της Ευρώπης, αν έχετε την πολυτέλεια). Μια εκκλησία αποκτά ρομαντισμό, όχι μόνο λόγω των αναμνήσεων του ζευγαριού από το μέρος, αλλά και από το περιβάλλον της. Θάλασσα, υψόμετρο, απομόνωση, μικρή σχετικά έκταση (στις μεγάλες εκκλησίες μάλλον χάνεται ο ρομαντισμός, περνάμε σε άλλη κατηγορία), σχετικά μικρός αριθμός καλεσμένων, όλα αυτή είναι στοιχεία που συνθέτουν ένα ρομαντικό σκηνικό στο γάμο των ονείρων σας.


3. Γάμος σε ανοιχτό κύκλο: η εκκλησία πρέπει να είναι μεγάλη, να υπάρχουν αρκετά καθίσματα (πόσες φορές έχετε πάει σε γάμο και έχετε απογοητευτεί που δε βρήκατε να κάτσετε; πόσες κοπέλες δεν μας έχει "χτυπήσει" το ψηλοτάκουνο, μετά από 45 λεπτά ορθοστασίας;), να υπάρχει καλός εξαερισμός και ευρύχωρος προαύλιος χώρος (την καλοκαιρινή περίοδο, είναι καλύτερα να γίνει η χαιρετούρα έξω, στο προαύλιο).



Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:


- να υπάρχει κλιματισμός (αν το μυστήριο γίνει στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας).
- η χωρητικότητα του εσωτερικού της εκκλησίας να είναι επαρκής για τον αριθμό των καλεσμένων σας (ακόμα και έχετε αποφασίσει ότι θα τελέσετε το μυστήριο έξω! Κι αν βρέξει;; πρέπει να υπάρχει επαρκής εσωτερικός χώρος)
- να έχει καλή και (όσο γίνεται) εύκολη πρόσβαση, για να διευκολύνετε τους καλεσμένους σας (και να μη σιχτιρίζουν μέχρι να φτάσουν).
- να υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ εκεί κοντά (μην κάνει ο άλλος 10 γύρους μέχρι να παρκάρει, εκεί κι αν θα σας σιχτιρίζει!)
- γνωρίστε τον ιερέα (πρέπει να σας εμπνέει, αν σας ενδιαφέρει να σας δώσει την ευχή του με την ψυχή του, και όχι "άντε, να τελειώνουμε, να πάμε σπίτι μας")
- δείτε την εκκλησία σε ώρα γάμου (Σάββατο απόγευμα είναι πολύ πιθανό να πετύχετε γάμο), πιστέψτε με, θα καταλάβατε πολλά πράγματα για το τι θέλετε και τι όχι (για το στολισμό, για το φωτογράφο, για το νυφικό, για τον ιερέα, για την εκκλησία, αν σας κάνει τελικά ή όχι...) από αυτήν την επίσκεψη!




  Επίσης, μην παραλείψετε, στην πρώτη σας συνάντηση με τον ιερέα, να ρωτήσετε τα παρακάτω:
-   πόσα άτομα χωράει η εκκλησία; πόσοι καθιστοί, πόσοι όρθιοι;
-   έχει διαθέσιμη την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει;
υπάρχει περίπτωση να γίνονται έργα (αναστήλωση, ανέγερση, αποπεράτωση...) την περίοδο που σας ενδιαφέρει; (μην επιλέξετε την εκκλησία των ονείρων σας, και τη βρείτε τυλιγμένη με πράσινο / μπλε μουσαμά απ' έξω ή -ακόμα χειρότερα- με σκαλωσιές μέσα).

   Μια τελευταία συμβουλή: αποφασίστε, αλλά μην κλείσετε την εκκλησία σε αυτή τη φάση, αν δεν επείγει. Περιμένετε λίγο, να αποφασίσετε και για το χώρο της δεξίωσης, γιατί είναι πολύ πιθανό (εμένα μου συνέβη!), ο αγαπημένος σας χώρος δεξίωσης να μην είναι διαθέσιμος την ημερομηνία που κλείσατε!

Για να δούμε, λοιπόν, ποιες εκκλησίες επιλέξατε..;; :-)



  • Για να βρείτε πληροφορίες για εκκλησίες στην Αττική, πατήστε εδώ.
  • Για να εκκλησίες στα ελληνικά νησιά, πατήστε εδώ.
  • Για γάμο στη Βενετία, δείτε εδώ.
  • Για να πάτε στο επόμενο βήμα, εδώ.


1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: