Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Βήμα 4ο: Αποφασίστε πώς θα γιορτάσετε το γάμο σας






Γλέντι, πάρτυ, τραπέζι, δεξίωση...  ή κάτι ιδιαίτερο που έχετε φανταστεί εσείς;



Ας δούμε κάποιες από τις επιλογές μας:

α) Τραπέζι ή γλέντι στο σπίτι: Αν το σπίτι σας έχει τη χωρητικότητα που χρειάζεται, μπορεί να γίνει ένας ζεστός χώρος για να γιορτάσετε την αρχή της συζυγικής σας ζωής (ή ένας δροσερός χώρος, αντίστοιχα, αν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τη γιορτή στον κήπο σας).



Προσοχή:



Στο εσωτερικό του σπιτιού:
  •  - βεβαιωθείτε ότι η χωρητικότητα επαρκεί για τα άτομα που θα έχετε.
  • - σκεφτείτε αν υπάρχουν αρκετά καθίσματα, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
  • - μπορείτε να ζητήσετε τη συνεργασία κάποιου κέτερινγκ, για το φαγητό και τη κατάλληλη διαρρύθμιση του χώρου
  • - αν πρόκειται να γίνει γλέντι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να χορέψετε εσείς και οι καλεσμένοι σας
  • - αν μένετε σε πολυκατοικία, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η ένταση της μουσικής πρέπει να χαμηλώσει το αργότερο τα μεσάνυχτα.



Στον κήπο:

  • -αν το σπίτι είναι σε κατοικημένη περιοχή (το πιθανότερο), εκεί είναι που σίγουρα η μουσική θα χρειαστεί να χαμηλώσει τα μεσάνυχτα.
  • μεριμνήστε για συνεργασία με κάποιο κέτερινγκ (αφού πρώτα δοκιμάσετε το φαγητό τους!), που θα σας φέρει τον κατάλληλο εξοπλισμό: ροτόντες, καρέκλες, ράννερ, σερβίτσια μπουφέ κλπ.
  • ζητήστε επίσης από το ανθοπωλείο που θα σας κάνει το στολισμό της εκκλησίας, να αναλάβει και το στολισμό του κήπου και των τραπεζιών.
  • αναθέστε σε μια μουσική εταιρία μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων, να σας παρέχει dj, και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να έχετε την ποιότητα μουσικής και ήχου που επιθυμείτε.
  • υπάρχουν, βέβαια, και εταιρίες που αναλαμβάνουν να διοργανώσουν όλη τη δεξίωση, παρέχοντάς σας όλα τα απαραίτητα για να γίνει ο εορτασμός που επιθυμείτε (τα αφήνετε όλα στα χέρια τους).
  • φροντίστε για το φωτισμό του χώρου, να είναι αυτός που επιθυμείτε.
  • αν έχετε γκαζόν, φροντίστε να είναι κουρεμένο και περιποιημένο, και μην το ποτίσετε τις τελευταίες 3 μέρες πριν το γάμο!
  • Επειδή, πάντα υπάρχει πιθανότητα ο καιρός να μας τα χαλάσει, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο! Πρέπει να έχετε προνοήσει τι θα κάνετε σε περίπτωση βροχής / αέρα / υγρασίας: θα νοικιάσετε μια τέντα (ρωτήστε το κέτερινγκ ή την εταιρία διοργάνωσης); θα δεχτείτε τους καλεσμένους σας στο εσωτερικό του σπιτιού; πρέπει σίγουρα να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.
  • αν πρόκειται να γίνει πάρτυ / γλέντι, προνοήστε να υπάρχει κατάλληλος χώρος (πίστα) για να χορέψετε, εσείς και οι καλεσμένοι σας. Το κέτερινγκ (ή η εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων) μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.
  • Αν έχετε περισσότερους καλεσμένους από όσους μπορείτε εσείς οι ίδιοι να περιποιηθείτε, καλό είναι να ζητήσετε από την εταιρία με την οποία θα συνεργαστείτε, να σας παρέχει τη βοήθεια σερβιτόρων (περίπου έναν ανά 2 ροτόντες). Ακόμα και αν έχετε πολύ λίγα άτομα, καλό είναι να έχετε βοήθεια εκείνη την ημέρα.



- Δεξίωση σε ειδικό χώρο (κτήμα, αίθουσα ξενοδοχείου, χώρο δεξιώσεων γενικά)

   Η βασικότερη συμβουλή μου εδώ είναι να μην καθυστερήσετε καθόλου την έρευνά σας! Θα γίνει μάχη, ειδικά για τις SOS ημερομηνίες που έχουμε πει, κλείνονται μέχρι και ένα χρόνο πριν!

   Επειδή έκανα αρκετά εκτενή έρευνα μέχρι να καταλήξω κι εγώ σε κάποιο χώρο, θα σας πω τι έκανα. 
   Αρχικά, αγόρασα 4-5 περιοδικά γάμου και επικεντρώθηκα στις διαφημίσεις χώρων δεξιώσεων. Τις αναζήτησα στο Google και αποθήκευσα τις ιστοσελίδες τους. Έπειτα, τυχαία μπήκα σε αυτή τη σελίδα, η οποία με βοήθησε αρκετά στο τι πρέπει να προσέξω κατά την έρευνά μου, διαβάζοντας κάποιες απόψεις για  χώρους που με ενδιέφεραν (με την επιφύλαξη βέβαια, ότι αυτά που γράφονται, ποτέ δεν ξέρεις ποιος τα γράφει...). Επειδή μου πήρε πολύ(!) χρόνο η όλη δουλειά (να διαβάσω 70 σελίδες σχολίων :-S και να μαζέψω σε ένα Word όλα τα σημεία που έπρεπε να προσέξω, καθώς και άλλα, δικά μου), σας παραθέτω παρακάτω τα σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την επίσκεψή σας σε ένα χώρο δεξίωσης (ίσως χρειαστεί να δείτε αρκετούς, εμείς είδαμε καμιά 10αριά μέχρι να καταλήξουμε).

  • Αρχικά ρωτήστε για τη χωρητικότητα της αίθουσας (ή του κτήματος). Από αυτό που θα σας πουν, κόψτε και κάτι (καλό είναι να περπατήσετε το χώρο, για να τον "κόψετε" με το μάτι). Ρωτήστε πού μπαίνει το νυφικό τραπέζι, η πίστα, ο μπουφές, το bbq, ο dj.
  • Διαπιστώστε ότι ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε όλοι να έχουν οπτική επαφή με το νυφικό τραπέζι (καλό είναι να μην υπάρχουν πολλές κολώνες ή ο χώρος να χωρίζεται σε 2 δωμάτια) και εύκολη πρόσβαση στην πίστα.
  • Καλό είναι να πάτε σε ώρα προετοιμασίας γάμου, για να δείτε το χώρο στολισμένο, σε συνθήκες γάμου (αν σας επιτρέψουν να πάτε και την ώρα της εκδήλωσης, ακόμα καλύτερα!)
  • Ρωτήστε πού είναι οι τουαλέτες (σε κάποια κτήματα, να μην είναι πολύ μακριά από το χώρο της εκδήλωσης, ούτε βέβαια και σε θέση που να φαίνεται μπαμ!) και ζητήστε να τις δείτε (ελέγξτε την καθαρότητά τους, την πληρότητά τους και ρωτήστε αν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό εκεί την ώρα της δεξίωσης
  • Αν είναι χειμώνας και ετοιμάζεστε για καλοκαιρινό γάμο (σε εξωτερικό χώρο), δεν θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε το κτήμα στολισμένο (θα δείτε ένα "χωραφάκι", άδειο). Ζητήστε τουλάχιστον να σας δείξουν όσες περισσότερες φωτογραφίες γίνεται από το χώρο στολισμένο. Μερικοί θα σας στείλουν κάποιες άκυρες φωτογραφίες (θα δείχνουν μια στάμνα, ένα άγαλμα, έναν πίνακα...). Εσείς πρέπει να δείτε 2 ειδών φωτό: α) φωτό που δείχνουν μια -αν είναι δυνατόν- πανοραμική άποψη του χώρου, να τον δείτε ολόκληρο, πώς είναι η διάταξη των τραπεζιών κλπ και β) φωτο κοντινές στις ροτόντες, να δείχνουν το στολισμό των τραπεζιών, αν περνάει από τα χέρια τους.
  • Διαπιστώστε αν το κτήμα έχει εύκολη πρόσβαση για τους καλεσμένους σας. Καλό είναι να είναι κοντά σε έξοδο της Αττικής οδού, ή του Μετρό, να υπάρχουν πινακίδες (ώστε να μην είναι δύσκολο να το βρουν), να μην είναι στη μέση του πουθενά(!), και να μην περνάει ο άλλος από απόμερους δρόμους χωρίς φωτισμό για να φτάσει.
  • Δεν είναι κακό να πάτε ένα Σάββατο, κατά τις 8-9, να δείτε λίγο την κίνηση στους δρόμους σε ώρα γάμου, πόσο γρήγορα εξυπηρετούν οι παρκαδόροι κλπ. Σε περιόδους που γίνονται πολλοί γάμοι, επειδή σε κάθε περιοχή (όπου βρίσκεις κτήματα) υπάρχουν πολλά κτήματα στη σειρά, ίσως να υπάρχει κίνηση και να ταλαιπωρηθούν οι καλεσμένοι να φτάσουν και να παρκάρουν. (εμείς πάντως, που επισκεφτήκαμε κτήματα τα Σάββατα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, δε συναντήσαμε πουθενά πρόβλημα).
  • Ελέγξτε, αν υπάρχουν θέσεις parking και αν επαρκούν για τους καλεσμένους σας. Καλό είναι να μην τους ταλαιπωρήσετε Σάββατο βράδυ, να κάνουν τους ατελείωτους γύρους για να παρκάρουν (και να παρκάρουν κάπου μακριά ... αλίμονο στις κυρίες με τα ψηλοτάκουνα! :-) )
  • Ελέγξτε τη χωρητικότητα της πίστας ή ζητήστε να σας πουν πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι και σκεφτείτε αν είναι κατάλληλη για τον αριθμό των προσκεκλημένων σας. (Εδώ οι απόψεις διίστανται: α) η προσωπική μου άποψη είναι ότι η πίστα πρέπει να είναι ευρύχωρη, όταν βλέπω γεμάτη πίστα αποθαρρύνομαι, λέω "πού να πάω τώρα να στριμώχνομαι και να με πατάνε από παντού...". β) άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η πίστα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20-30 τ.μ., για να μη φαίνεται άδεια και χάνεται το κέφι και η διάθεση για χορό.)
  • Αν έχετε επισκεφτείτε κάποιο κτήμα, ελέγξτε τη φύση του εδάφους του. Είναι πλακόστρωτο ή έχει γκαζόν; Το γκαζόν δυσκολεύει τις κυρίες με τα τακούνια και τα πέδιλα, ειδικά αν έχει υγρασία. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας πουν ότι είναι επαγγελματικό γκαζόν, ειδικό κλπ, εσείς ωστόσο να επιμείνετε να μην το ποτίσουν τουλάχιστον 3 μέρες πριν τη δεξίωσή σας.
  • Πολύ σημαντικό! Ρωτήστε τι προβλέπεται σε περίπτωση κακοκαιρίας (βροχής, αέρα, υγρασίας)! Το καλύτερο είναι να έχει εσωτερικό χώρο το κτήμα, ώστε η δεξίωση να μπορεί αν γίνει μέσα. Υπάρχουν, όμως, και κτήματα χωρίς εσωτερικό χώρο. Τότε, τι γίνεται; Θα σας πουν ίσως ότι βάζουν τέντες. Ρωτήστε(!) αν αυτές θα τις επιβαρυνθείτε εσείς ή εκείνοι, γιατί είναι πανάκριβες (έχει τύχει σε γάμο γνωστού να ζητήσουν εξτρα 1500Ε για την τέντα!) και ζητήστε να αναφέρεται αυτό και στο συμβόλαιο που θα υπογράψετε.
  • Να ξέρετε ότι υπάρχουν κτήματα που συστεγάζουν 2 χώρους, όπου γίνονται δυο εκδηλώσεις ταυτόχρονα. Αν αυτό δεν το θέλετε, ρωτήστε σχετικά.
  • Ρωτήστε τι περιλαμβάνεται ακριβώς μέσα στην τιμή. Πάρτε μια γραπτή προσφορά, για να τη συγκρίνετε με τις υπόλοιπες που θα πάρετε.
  • Στο συμβόλαιο που θα κάνετε, βεβαιωθείτε ότι όλα όσα έχετε συμφωνήσει προφορικά, αναγράφονται και εκεί. Μη δώσετε προκαταβολή, αν δεν έχετε βάλει όλους τους όρους σας.
  • Αν ο χώρος είναι κατάλληλος για σας, ζητήστε να κάνετε μια γευστική δοκιμή, για να δείτε την ποιότητα του φαγητού. Όταν πάτε για τη δοκιμή, να έχετε τα ΜΕΝU (που θα σας έχουν δώσει) μαζί σας και, αν κάτι σας αρέσει, σημειώστε το.
  • Αν είστε αρκετά τολμηροί, ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας τους. (εμείς δεν το κάναμε, πήραμε το ρίσκο... γιατί επιλέξαμε ένα χώρο που τον ξέραμε, τι στο καλό;.. πάντως, να ξέρετε ότι έχει συμβεί, να κλείσει ο χώρος, λόγω έλλειψης άδειας, και να μείνουν ζευγάρια ξεκρέμαστα... είναι να μη σου τύχει..)
  • Ρωτήστε (έστω και ρητορικά) αν υπάρχει πρόβλημα με την ένταση της μουσικής -σε εξωτερικό χώρο- μετά από κάποια ώρα (θα σας πουν όχι, αλλά εσείς θα το τσεκάρετε με την κρίση σας: αν είναι σε κατοικημένη περιοχή, λογικά... θα υπάρχει πρόβλημα.
  • Κάνετε μια αναζήτηση στο Google ή ρωτήστε φίλους και γνωστούς για τους χώρους που σας ενδιαφέρουν, να συγκεντρώσετε όσο γίνεται περισσότερες απόψεις.


     Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι για νύφες λίγο "περίεργες" και απαιτητικές σαν κι εμένα. Υπάρχουν πάντα και οι οπαδοί της άποψης: "Όσοι μας αγαπάνε, δε θα έχουν πρόβλημα, όπου και να τους πάμε. Ο γάμος είναι δικός μας, θα τον κάνουμε όπου θέλουμε εμείς!". Σεβαστό κι αυτό. :-)


Καλή επιτυχία στην επιλογή χώρου!!  




Φιλικά,
Κλάρα

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση για την δεξίωση του γάμου, δοσμένη με ένα ιδιαίτερα ευχάριστο ύφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ: